Úvodní stránka Fóra Auto-moto Provoz automobilu Jak ušetřit na benzinu?

  • Toto téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Tereza a poslední změna proběhla před 6 roky a 9 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #548 Odpovědět
    Pepas
    Host

    Někdo mi říkal, že když jedu z kopce se zařazenou rychlostí, tak se nespotřebovává benzín.

    Zajímalo by mne, jestli je to pravda a dá se takto ušetřit benzin, anebo je to výmysl?

    #549 Odpovědět
    Admin
    Správce

    Dobrý den,

    ano je to přesně tak, jak píšete. Při volnoběhu (vyřazené rychlosti) spotřebovává motor 0,7 – 1 litr paliva za hodinu.

    #920 Odpovědět
    Aleš
    Host

    Ahoj, je to trochu složitější.

    Při jízdě z prudšího kopce se zásadně nedoporučuje vyřazovat rychlost, protože motor brzdí, a nemusíte tedy tolik šlapat na brzdu. O poznání více brzdí benzínový motor než diesel. A v tomto režimu všechny moderní motory vypínají přívod paliva, čímž spotřeba klesne na nulu. Pokud chcete z mírného kopce dojet dál, to jest nechcete brzdit motorem, je možné vyřadit rychlost. Potom spotřeba motoru na volnoběh opravdu je kolem 0,7 litru za hodinu. POZOR – snaha šetřit ještě více vypnutím motoru se může těžce nevyplatit, a to ze dvou důvodů:
    1. Při vypínání motoru klíčkem může u některých vozů dojít k nechtěnému zamknutí volantu, což patrně způsobí nehodu s nepředvídatelnými důsledky.
    2. I když nezamknete volant, stojící motor znamená, že nefunguje ani posilovač řízení, ani posilovač brzd. To může řidiče nepříjemně zaskočit – řízení půjde opravdu ztuha a u brzd máte dojem, že vůbec nefungují (není to pravda, jen je třeba opravdu SILNÉHO sešlápnutí pedálu)! I taková situace potenciálně hrozí karambolem….

    #1434 Odpovědět
    František Ferebauer
    Host

    V zásadě je to snadné, správně řadit, pomalu se rozjíždět a vyhnout se řízení brzda/plyn/brzda/plyn. Nicméně bych se spíš ptal, proč mít benzín, když chci ušetřit? Já mám na autě přestavbu na LPG: http://www.levnelpg.cz/systemy-lpg/ a to už se podle mého (při mém nájezdu) dá považovat za úsporu. Takřka poloviční…

    #2124 Odpovědět
    Tereza
    Host

    Já jsem slyšela o nějakém aditivu, které šetří PHM.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: Odpověď č. 920 v Jak ušetřit na benzinu?
Osobní informace: